Google CEO’sundan Android’e ilişkin kritik uyarı geldi
2 mins read

Google CEO’sundan Android’e ilişkin kritik uyarı geldi

Son yıllarda, hem Apple hem de Google’ı etkileyen uygulama yan yükleme (sideloading) oldukça popüler hale geldi. Android uzun süredir üçüncü taraf programları ve uygulama mağazalarını kabul ederken, Apple da bu değişime zorlanıyor. Özellikle, Google’ın CEO’su Sundar Pichai, şirketin Epic Games ile olan hukuk mücadelesinde uygulama geliştiricilerden yüksek ücret talep ederek rekabeti baskıladığı iddiaları üzerine ifade verdi.

Daha sonra Sundar Pichai, Android telefonlarda yan yükleme yoluyla program yüklemenin kullanıcıları virüslere ve güvenlik tehditlerine karşı korumak için Google tarafından yasaklandığını açıkladı. Ayrıca, Android’in daha büyük ve katlanabilir telefon tasarımlarına işaret ederek, Google’ın ilkelerinin seçenek ve yaratıcılık için olanak sağladığını vurguladı.

Pichai’nin açık kaynak bir platform olarak Android’in her zaman kabul ettiği yan yükleme konusunu tartışması ilgi çekici. Diğer uygulama mağazalarından program yüklerken virüslerden bahsetmesi, şirketin kamuoyunda korku yaratmaya çalıştığının bir göstergesi. Gerçekte, yan yüklenen Android uygulamalarını incelemek için Play Protect özelliğini kullanmaya başlamış durumda.

Google CEO’sundan Android’e ilişkin kritik uyarı geldi

Google CEO’su Sundar Pichai, Android kullanıcılarını uygulama yan yüklemeye karşı uyarıyor. Google, kullanıcıların indirebileceği uygulamalar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olacak. Şirket, Play Store uygulamalarının müşterilere en yüksek güvenlik seviyesini sunduğunu iddia etse de, Kaspersky’nin güvenlik araştırması, 2023 yılında Google’ın uygulama mağazasından 600 milyon kötü amaçlı uygulama indirildiğini gösteriyor.

Apple, yan yükleme özelliğine uzun süredir karşı çıkıyor çünkü iPhone’a bu uygulamaların nereden ve nasıl yüklendiği üzerinde hiçbir kontrolü olmayacak. Pichai’nin güvenlik için yaptığı çağrıdan başka, her iki dijital devin de kendi uygulama mağazalarında barındırdıkları programlardan yüzde otuz komisyon aldıklarının farkında oldukları anlaşılıyor. Bu nedenle, Epic Games gibi şirketler, yazılımlarını uygulama mağazaları üzerinden dağıtmak yerine bir web sitesinde barındırmayı tercih ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir