Dünya SİHA pazarının lideri Baykar’dan 2024’te 1.8 milyar dolarlık ihracat!

 

Dünya insansız hava aracı ihracat pazarının lideri olan Baykar, 2024 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Böylece gelirlerinin %90’ını ihracattan elde eden Baykar, büyük bir başarıya daha imza attı.

İHRACAT BAŞARISI SÜRÜYOR

2003 yılında başladığı İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından bugüne kadar tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüten Baykar, elde ettiği toplam gelirinin %83’ünü ihracattan sağladı. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 10 firması arasında yer alan Baykar, 2024 yılında da aynı rakama ulaşarak bu başarısını devam ettirdi.

KÜRESEL LİDER

Önceki yıl sektör ihracatının üçte birini tek başına yapan Baykar, 2024’te de savunma ve havacılık sektörünün toplam ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirerek Türkiye’yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşıdı. Baykar’ın dünya ölçeğinde yakaladığı bu başarı sayesinde Türkiye, SİHA ihracatında Amerika, İsrail ve Çin’i geride bıraktı. ABD Merkezli düşünce kuruluşu CNAS’in (Yeni Amerika Güvenlik Merkezi) Eylül 2024’te yayınladığı rapora göre Türkiye dünya İHA ihracat pazarının yüzde 65’ini domine ediyor. En yakın ABD’li rakibinin üç katı büyüklüğünde olan Baykar, son dört yıldır dünyanın bir numaralı SİHA üreticisi olarak ihracat pazarının yaklaşık %60’ına hâkim durumda bulunuyor.

35 ÜLKEYE YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI

Türkiye’nin milli SİHA’larını geliştiren Baykar, dünya insansız hava aracı ihracat pazarının en büyük firması olarak küresel ölçekteki etkinliğini de artırmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi olan Baykar’ın hâlihazırda imzalanan sözleşmelerinin %97.5’i ihracat kaynaklı olurken, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar AKINCI TİHA toplamda 35 farklı ülkeye ulaştı. Bayraktar TB2 dünya genelinde 34 ülkenin envanterine girerken, Bayraktar AKINCI ise 10 farklı ülkeye ihracat başarısı gösterdi.

NATO VE AB ÜLKELERİNİN SEMALARINDA

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA’lar, dünya üzerinde birçok noktada rekabete dayalı süreçlerin sonunda ülkelerin envanterlerine girmeyi başardı. Önceki yıl Kuveyt Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü rekabetçi sürecin kazananı olan Bayraktar TB2, Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak önemli bir ihracat sözleşmesine imza atmıştı. Bu başarı Baykar’ın küresel ölçekteki etkisini pekiştirirken, 2024 yılında NATO ve AB ülkelerindeki varlığını daha da güçlendirdi. Hırvatistan ile 19 Kasım 2024’te imzalanan anlaşma sayesinde Bayraktar TB2, NATO üyesi 6 ülkenin ve AB üyesi 4 ülkenin envanterine girdi.

ANLAŞMALAR İMZALANDI, TESLİMATLAR YAPILDI

Geride kalan 2024 yılı Baykar için yoğun bir ihracat ve teslimat dönemine sahne oldu. Ocak ayında Bayraktar AKINCI’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ne teslimatıyla başlayan süreç, Şubat ayında Romanya’ya Bayraktar TB2 teslimatıyla devam etti. İlkbaharda Arnavutluk, Maldivler, Polonya ve Mali’ye Bayraktar platformları ihraç edilirken, yaz aylarında Kenya, Pakistan ve Fas gibi stratejik ülkelere teslimatlar yapıldı. Sonbahar ve kış aylarında ise Hırvatistan ile imzalanan anlamaşnın yanı sıra Kenya, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne teslimatlar tamamlandı.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı’ndan tatil için rezervasyon yaptıracaklara uyarı

Ticaret Bakanlığı, tatil amaçlı rezervasyon yaptıracak tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin uyarılarda bulundu.

Gıda güvenliği için ‘gençlik’ harekâtı!

Tüm dünyada çiftçi nüfusu giderek azalıyor; var olan nüfus ise hızla yaşlanıyor. Türkiye de gıda güvenliği için gençler ve kadınları kırsala döndürecek çeşitli çalışmaları hayata geçiriyor. 4. Tarım Orman Şurası’nın da önemli başlıklarından birini oluşturan sorun için farklı çözüm önerileri geliştiriliyor.

Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Oteller, tatil köyleri gibi tesislerle 3.3 milyon kişiye istihdam yaratacak sektörde, düşük ücretler, yoğun mesailer gibi kronik sorunlar işçi ve işveren arasında gerilim yaratıyor.

Balıkesir’de altın madeni işletmesi için ihale düzenlenecek

Balıkesir’de bulunan altın lokal alanındaki iki madenin işletilmesi için Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ihale kararı aldı.

Otomotiv endüstrisinden ilk 4 ayda rekor ihracat

Otomotiv sektörü, yılın 4 ayında 12 milyar 635 milyon 489 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-nisan ihracatını gerçekleştirdi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu bugün sarayda toplanıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında saat 13.30’da toplanacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda, yurt içi ve küresel ekonomik gelişmeler ele alınacak. Toplantıya ekonomiyle ilgili bakanlar katılacak, ardından yazılı açıklama yapılacak.