Hocalarının mirasını el birliğiyle batırdılar

Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası’nın temeli, 1977 yılında Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan tarafından atıldı. 1989’da açılan fabrikanın yapımı için milyonlar harcandı. 22 yıl üretim yapan fabrika, bölgede yeterince şeker pancarı yetişmediği gerekçesiyle 2011’de devre dışı bırakıldı. 14 yıllık bu sürede 253 milyon lira zarar etti. Yeniden faaliyete geçirmek için 3 milyon dolar daha harcandı ancak tüm masraflara rağmen ayağa kaldırılamadı. Şimdi 1013 dekar arazisi, binaları ve lojmanları ile birlikte MKE’ye devrediliyor. Fabrikanın taşınması için 150 milyon lira daha harcanacak.

14 YILDA 1.4 MİLYAR ZARAR

Kamuya ait Türkşeker Çarşamba Şeker Fabrikası uzun süredir faaliyette olmadığı için zarar ediyor. Sayıştay tarafından TBMM KİT Komisyonu’na sunulan raporda, fabrikanın zararının 2011’den bu yana 253 milyon 110 bin 647 liraya ulaştığı belirtildi. Raporda, “Fabrika faaliyetlerine ara verdiği tarihten itibaren zarar etmiş, bu zarar toplam 1 milyon ton şeker pancarına tekabül ederek günümüz fiyatları ile 1 milyar 401 milyon lira olmuştur” denildi.

ARAZİLER RANTA AÇILACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, şöyle konuştu:

“İktidar bu fabrikayı bilerek çalıştırmadı, personeli işsiz bıraktı. Fabrika kapatılıp bir kısmı MKE’ye tahsis edileceği kılıfıyla, diğer araziler ve binalar ranta açılacak. Oysa şeker fabrikasının geniş arazisi içinde MKE’ye de yer verilip, iki fabrika aynı anda üretim yapabilir. Erbakan hocalarının fabrikasını el birliği ile batırdılar.”

Türkşeker Genel Müdürü Muhiddin Şahin ise “Fabrika özelleştirilmiyor MKE’ye devrediliyor. Savunma sanayi yatırımları yapılacak. Makineleri de diğer fabrikalarımıza aktaracağız” dedi.

14 yıldır çalışmıyor ama personeli var

Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası 1976’da yatırım programına alındı. 15 Kasım 1977’de ihalesi yapılarak temeli atıldı. 1013 dekar alanda kurulan fabrika uzun süren inşaat nedeniyle 8 Aralık 1989’da açılabildi. Fabrika arazisine 90 adet lojman, işçi ve memur misafirhanesi de yapıldı. Pancar ekimi azaldığı için üretime 2011’de ara verildi, halen personeli de olan fabrika 14 yıldır çalıştırılmıyor.

Related Posts

Aşırı sıcaklardan iki kişi yaşamını yitirdi: Bazı kurumlarda tatil ilan edildi

Fransız meteoroloji ajansı Meteo France, aşırı sıcaklar nedeniyle başkent Paris dahil 16 vilayette kırmızı alarm, 68 vilayette ise turuncu alarm verildiğini duyurdu. Ülkede gün içinde hava sıcaklığının en düşük 20, en yüksek 41 derece olması …

Elon Musk ve Trump yeniden karşı karşıya: Tartışmalı tasarıyı ‘Utanç’ olarak niteledi

ABD’de gündemin üst sıralarında Başkan Trump’ın Kongre’den geçirmeye çalıştığı ve adını “Harika büyük güzel tasarı” adını koyduğu dev yasa tasarısı bulunuyor. Toplam 940 sayfadan oluşan tasarı, Trump’ın ilk döneminde yürürlüğe giren 2017 vergi …

Maaşını alamayan tutuklu İBB daire başkanı, evini satışa çıkardı

Tutuklu olduğu için maaşının tamamını alamayan Ramazan Gülten krediyle aldığı evini satışa çıkardı. Hamile eşi Pınar da, “Kızımızın doğumuna katılmasına izin vermelerini bekliyoruz” çağrısı yaptı

Dmitriy Kiselev: Sputnik Azerbaycan Temsilciliği’nin başına gelenler ‘adaletsizliktir’

Rossiya Segodnya Medya Grubu Genel Müdürü Dmitriy Kiselev, Bakü’deki Sputnik Temsilciliği’nin başına gelenleri adaletsizlik olarak nitelendirdi.

Mustafa Sandal: Kilosu 20 Euro olan domates bulamadık

Şarkıcı Mustafa Sandal, “Almanya’da domatesin kilosu 20 Euro oldu” iddiasını marketleri gezerek yalanladı.

Lise öğrencileri böcek ilacından zehirlendi 18 kişi hastaneye kaldırıldı

Tokyo’nun doğusundaki bir lisede böcek ilacı spreyine maruz kalan 17 öğrenci ve 1 okul yetkilisi hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.