En çevreci içecek: ÇAY

Çayın Çevre Dostu Yüzü Ortaya Çıktı: Kahveye Göre 30 Kat, Gazlı İçeceklere Göre 12 Kat Daha Yeşil!

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görkem Üçtuğ liderliğindeki 5 kişilik ekip, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek çayın karbon ayak izini hesapladı. Ülkemizdeki üretim, tedarik ve paketleme süreçlerini göz önünde bulunduran araştırma sonuçlarına göre, çayın kahveye göre yaklaşık 30 kat, gazlı içeceklere göre de 12 kat daha çevreci olduğu belirlendi.

30 Kat Daha ‘Yeşil’

Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Volkan Ediger’in liderliğinde gerçekleşen TÜBİTAK projesi kapsamında yürütülen çalışmada İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi akademisyenleri de yer aldı. Prof. Dr. Üçtuğ, Adana’da çay üreten bir firmadan elde edilen verilerle yapılan araştırmada çayın çevresel etkisinin detaylı olarak incelendiğini belirtti.

Prof. Dr. Üçtuğ, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Çayın tarladan tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte, üretimden tüketiciye ulaşımına kadar olan her aşama dikkate alındı. Daha önce kahve ve gazlı içeceklerin karbon ayak izi üzerine yapılan çalışmalar mevcuttu ancak çay için benzer bir araştırma gerçekleştirilmemişti. Elde edilen sonuçlar, ülkemizde çayın çevre dostu olduğunu gösterdi. Örneğin, 330 ml bir kutu gazlı içeceğin karbon ayak izi yaklaşık 0.17 kg iken çayda bu değer 0.014 seviyesinde. Aradaki fark yaklaşık 12 kat. Kahvede ise bu rakam 0.40’a yükseliyor. Çayı, kahve ile kıyasladığımızda ise fark 30 kata ulaşıyor. Gazlı içecekler endüstriyel ürünler olduğu için yoğun fabrika işlemlerinden geçiyorlar. Kahve ise yurt dışından getiriliyor ve kurutma yöntemleri farklılık gösteriyor. Bu durum çayın çevre dostu bir içecek olmasında büyük etki yapıyor. Türkiye’de çayın karbon ayak izini hesaplayarak çayın çevre dostu yönünü bilimsel olarak ortaya koyduk.”

Elektrikli aletlerle Çay Demleyin

Çayın demlenme yönteminin de çevre açısından önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Üçtuğ, “Çayı demlerken elektrikli aletleri kullanmak, gazlı ocakta demlemekten daha çevreci bir tercih olacaktır. Ayrıca çay posalarını kompost yaparak sebze ve meyve üretiminde gübre olarak kullanabiliriz. Bu basit gibi görünen adımlar aslında çevresel etki üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Eğer bu adımlara dikkat edilirse, çayın çevreye olan etkisini azaltmak mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Elon Musk ve Trump yeniden karşı karşıya: Tartışmalı tasarıyı ‘Utanç’ olarak niteledi

ABD’de gündemin üst sıralarında Başkan Trump’ın Kongre’den geçirmeye çalıştığı ve adını “Harika büyük güzel tasarı” adını koyduğu dev yasa tasarısı bulunuyor. Toplam 940 sayfadan oluşan tasarı, Trump’ın ilk döneminde yürürlüğe giren 2017 vergi …

Maaşını alamayan tutuklu İBB daire başkanı, evini satışa çıkardı

Tutuklu olduğu için maaşının tamamını alamayan Ramazan Gülten krediyle aldığı evini satışa çıkardı. Hamile eşi Pınar da, “Kızımızın doğumuna katılmasına izin vermelerini bekliyoruz” çağrısı yaptı

Dmitriy Kiselev: Sputnik Azerbaycan Temsilciliği’nin başına gelenler ‘adaletsizliktir’

Rossiya Segodnya Medya Grubu Genel Müdürü Dmitriy Kiselev, Bakü’deki Sputnik Temsilciliği’nin başına gelenleri adaletsizlik olarak nitelendirdi.

Mustafa Sandal: Kilosu 20 Euro olan domates bulamadık

Şarkıcı Mustafa Sandal, “Almanya’da domatesin kilosu 20 Euro oldu” iddiasını marketleri gezerek yalanladı.

Lise öğrencileri böcek ilacından zehirlendi 18 kişi hastaneye kaldırıldı

Tokyo’nun doğusundaki bir lisede böcek ilacı spreyine maruz kalan 17 öğrenci ve 1 okul yetkilisi hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Ucuz et sözü reklamda kaldı… AKP’li belediyenin ‘Et Satış Noktası’ 20 gündür kapalı

Yoksulluğun pençesindeki vatandaşlara “ucuz et” vaadiyle açılan Şahinbey Belediyesi Et Satış Noktası, yalnızca birkaç hafta açık kaldı. Büyük reklamlarla tanıtılan hizmet noktası, 20 gündür kapalı.