Eurovision’da ‘İsrail’ tartışması: Halk oylamasının şeffaflığı sorgulanıyor

İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’nda ikincilik elde etmesine yol açan halk oylaması, Basel’de tartışma yarattı. Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) şeffaf olmadığı iddialarıyla karşı karşıya kalan yarışma, birçok ülkenin tepkisini çekti.

İspanya, Hollanda, Belçika, Slovenya ve İrlanda’nın yayın kuruluşları, EBU’nun halk oylamasındaki şeffaflığına yönelik endişelerini dile getirdi. İsrail’in ikinci sırada yer almasını adaletsiz bulan bazı ülkelerin temsilcileri de tepkilerini dile getirdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını gerekçe gösteren İspanya’nın devlet televizyonu RTVE, halk oylamasının geçerliliğine şüpheyle yaklaşarak, detaylı bir inceleme talep etti. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, uluslararası yarışmaların ve etkinliklerin İsrail’e kapalı olması gerektiğini belirtti.

Hollanda ve Belçika’nın kamu yayın kuruluşları, jeopolitik gerilimlerin yarışmaya yansıdığını savunarak, EBU ve diğer ülkelerle konuyu masaya yatırmak istediklerini açıkladı. Slovenya ve İrlanda’nın yayın kuruluşları da halk oylaması konusunda endişelerini paylaştı.

Finlandiya temsilcisi Erika Vikman, İsrail’in oylamaları manipüle ettiğini iddia ederken, Belçika temsilcisi Red Sebastian siyasetin yarışmaya karışmasından üzüntü duyduğunu ifade etti. Estonya temsilcisi Tommy Cash ise İsrail’in aldığı oyların siyasete kaydığını değerlendirdi.

EBU, halk oylamasının dünyanın en gelişmiş sistemiyle yapıldığını savunarak, endişeleri kabul ettiğini ve üye yayıncı kuruluşlarla gelecek için görüşmeler yapacağını açıkladı. Eurovision Şarkı Yarışması Direktörü Martin Green ise halk oylamasının uzmanlar tarafından incelendiğini ve sonuçların bağımsız bir şirket tarafından doğrulandığını iddia etti.

2025 Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olan Avusturya temsilcisi JJ, “Wasted Love” isimli şarkısıyla büyük başarı elde etmişti. İsrail’in katılımı, yarışma süresince protestolara neden olmuştu.

Related Posts

Bu kadar küçüğünü kimse görmedi: 66 hapishanede ortaya çıktı

Fransa’da hapishanelere çeşitli yollarla sokulan telefonların toplatılması için ülke genelinde operasyon başlatıldığı duyuruldu. 66 HAPİSHANEDE ORTAYA ÇIKTI Ulusal basında yer alan haberlere göre, Paris Savcısı Laure Beccuau, yaptığı yazılı açıklama …

Çinliler Trump’ın böyle kandırıyorlar: Büyük uyanıklık ortaya çıktı

Çinli ihracatçılar ABD’li müşterilere gümrük vergilerinin tüm yükünü üstlenme vaadiyle kazançlı anlaşmalar sunuyor.CNBC’nin haberine göre, hukuk uzmanları ve sektörün deneyimli isimlerine göre bazı Çinli satıcılar, satıcıların tüm ithalat vergilerini …

İngiltere, apar topar çıktığı Avrupa Birliği ile anlaştı

İngiltere ve Avrupa Birliği, Brexit sonrası ilişkileri yeniden şekillendiren tarihi bir anlaşmada uzlaştı. Taraflar, gıda ticareti, balıkçılık ve gençlik hareketliliği gibi başlıklarda mutabakata varırken, anlaşma Muhafazakarlar tarafından “ihanet” olarak nitelendirildi.

Bikinisi yüzünden 200 milyonluk malikanesini satıyor

İngiltere’nin milyoner iç mimarlarından Celia Sawyer, 4 milyon sterlinlik (yaklaşık 200 milyon TL) evini ‘bikini davası’ nedeniyle satılığa çıkardı.

Dışişleri Bakanı Fidan Riyad’da Suudi mevkidaşı Bin Ferhan ile bir araya geldi

Türk-Suudi Koordinasyon Konseyi 2. Toplantısı kapsamında Riyad’a giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile görüştü.

‘8647’ paylaşımı istihbaratı harekete geçirdi: Kodun anlamı çözüldü

Eski FBI Direktörü James Comey, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımla gündeme oturdu. Sahilde deniz kabuklarından oluşan “8647” şeklindeki dizilimin fotoğrafı, ABD basını tarafından ‘son derece tehlikeli’ şekilde yorumlandı.