Kanserin geri dönmesini engelleyen ‘doğal güç’

Kanserin Geri Dönmesini Engelleyen Egzersizlerin Gücü

ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Kanada ve Avustralya’da yapılan önemli bir araştırmaya göre, düzenli egzersiz yapmanın kanserin geri dönmesini engellemede ilaçlardan daha etkili olabileceği ortaya çıktı.

Chicago’daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) toplantısında sunulan ve New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, egzersiz tedavi sonrası ölüm riskini yüzde 37, yeni ya da tekrarlayan tümör riskini ise yüzde 28 oranında azalttığı belirtildi.

Kolon kanseri hastaları üzerinde yapılan 14 yıllık araştırmada, kişiye özel egzersiz programına katılan hastaların hayatta kalma oranlarının önemli ölçüde arttığı gözlendi. Haftada üç ila dört kez 45-60 dakikalık yürüyüş ya da benzeri fiziksel aktivitelere yönlendirilen hastalar, kişisel antrenör ya da sağlık koçu eşliğinde programı tamamladılar.

ASCO Medikal Direktörü Dr. Julie Gralow, çalışma hakkında, “Egzersizin, birçok ilaçtan daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif olduğunu gösteren sonuçlar çok önemli. Egzersiz, adeta ilaçtan daha iyi” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmada, 889 kolon kanseri hastası iki gruba ayrıldı: Bir grup sadece sağlıklı yaşam bilgileri içeren bir broşür alırken, diğer gruba üç yıl boyunca egzersiz programı uygulandı. Beş yılın sonunda egzersiz yapan grubun yeni ya da tekrarlayan kanser geliştirme riski yüzde 28 daha az çıktı. Sekiz yıl sonra ise ölüm riski yüzde 37 daha düşüktü.

Çalışma kolon kanserine odaklanmış olsa da uzmanlar, benzer faydaların diğer kanser türlerinde de geçerli olabileceğine işaret ediyor. Yale Üniversitesi’nden Dr. Pamela Kunz, “Bu kadar etkili bir müdahalenin daha geniş kitlelere ulaşması kaçınılmaz” yorumunda bulundu.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Tıbbi Direktörü Prof. Stephen Powis ise, “Bu çarpıcı bulgular, ameliyat ve tedavi sonrası kişiye özel egzersiz planlarının hayat kurtarıcı olabileceğini gösteriyor ancak her hasta için egzersizin uygun olmadığını, mutlaka doktora danışılması gerektiğini unutmamak gerekir” dedi.

Related Posts

Sıvı kaybı böbreklerde hasara yol açıyor

Yaz aylarında böbrek sağlığının göz ardı edilmemesi hayati önem taşıyor.

Dijital oyun bağımlılığına dikkat: Çocuğunuzun ruhsal sağlığını olumsuz etkiliyor

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Çelik Büyükceran, dijital oyunların kontrolsüz ve aşırı kullanımının çocuk ve ergenlerde giderek artan bir ruhsal sağlık sorunu haline geldiğini vurguladı. Büyükceran; “Oyun bağımlılığı, çocuğun ruhsal, sosyal ve akademik işlevselliğini olumsuz etkileyen, profesyonel müdahale gerektirebilecek düzeyde ciddi bir sorundur” dedi.

Yaşları 60’a dayandı ama gençlere taş çıkartıyorlar: Bu Koreli çift sırlarını paylaşıyor

57 ve 62 yaşındaki Güney Koreli çift Kim Sunok ve Kang Changdong, aktif yaşam tarzları ve dinç görünümleriyle sosyal medyada milyonlara ilham oluyor. Spor tutkularını hayatlarının merkezine koyan çift, yaş almanın formda kalmaya engel olmadığını kanıtlıyor.

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Cinsel hayatınızı doğrudan etkiliyor!

Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarının arkasında sadece yaş değil, tabaktaki seçimler de olabilir. Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gürkan Yenice, dengeli diyetin erkeklerde testosteron düzeyinden damar sağlığına kadar pek çok fizyolojik mekanizma üzerinde doğrudan etkili olduğunu vurguladı.

Hamilelik Öncesi 10 Uyarı

Hamilelik süreci sadece anne karnındaki bebeğin gelişimini değil, aynı zamanda annenin fiziksel ve duygusal sağlığını da etkileyen çok yönlü bir dönem.