Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Ryan Petersen: Tarifeler Küçük İşletmeleri Tehdit Ediyor

ABD merkezli lojistik şirketi Flexport’un CEO’su Ryan Petersen, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tarifeleri hakkında endişelerini dile getirdi. Petersen, tarifeler nedeniyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin zor durumda olabileceğini belirtti.

Business Insider’ın aktardığına göre, Petersen cuma günü katıldığı bir podcast yayınında yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’den gelen ürünlere uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisinin “toplumsal iflaslara” neden olabileceğine dikkat çekti. Petersen, “Çin’den ürün alan küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 80’inin iflas edeceği bir durumdan bahsediyoruz. Ve bu durumda milyonlarca çalışan işsiz kalacak.” şeklinde konuştu.

“ABD, Ticaret Savaşından Geri Adım Atabilir”

ABD’li tüketicilerin Çin’den aldığı ürünlerin fiyatlarının artması durumunda alternatif ürünlere geçebilecekleri opsiyonel mallar olduğunu vurgulayan Petersen, “Müşterilerimiz arka bahçelerinde kullanmak için Çin’den pizza fırını satın alıyor. Bu gerçekten eğlenceli ürünler. Fiyatlarda yüzde 50 veya daha yüksek bir artış olduğunda dışarı çıkıp Domino’s’tan pizza alabilirsiniz, değil mi?” şeklinde konuştu.

Petersen, bu nedenle ABD’nin Çin ile olan ticaret savaşından geri adım atabileceğini düşündüğünü ifade etti.

ABD, 2024’te Çin’den 438,9 Milyar Dolarlık İthalat Yaptı

Petersen geçen ay yaptığı bir açıklamada, müşterilerin tarifeler karşısında özellikle bunların uygulanma şekli karşısında kendilerini “felç olmuş” hissettiklerini söyledi. Hiçbir ülkenin tedarik zincirleri için güvenli gelmediğini belirtti.

ABD Başkanı Trump da bu ay yaptığı bir açıklamada, yüksek tarifelerin ABD’deki tüketimi etkileyebileceğine dikkat çekerek Çin’e daha yüksek tarife uygulamak istemeyebileceğini belirtti. Aynı gün Çin’den yapılan açıklamada ise Pekin’in Trump’ın “tarife oyunları” konusundaki tavrının dikkate alınmayacağı bildirildi.

ABD’de paylaşılan resmi verilere göre, ABD 2024 yılında Çin’den 438,9 milyar dolar değerinde mal ithal etti. Çin, ABD’nin toplam ithalatının yüzde 13’ünden fazlasını oluşturuyor.

Related Posts

Çin, Avrupa’da Alman ihracatçılara zemin kaybettiriyor

KfW Bankası’nın raporuna göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği pazarlarında Alman ihracatçılardan önemli ölçüde pazar payı aldı. Uzmanlar, ABD-Çin gerginliğinin rekabeti daha da artıracağına dikkat çekiyor.

Nitelikli turisti uçuşa geçirecek

THY yüksek harcama yapan turistleri Türkiye’ye çekmek için harekete geçti. Hedef Japonya’nın aralarında olduğu 11 ülkeden 2033’e kadar 45 milyar dolar turizm geliri elde etmek. Terörsüz Türkiye adımlarıyla turist sayısının artacağı vurgulandı.

19 Mart hasarı büyüyor, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı

19 Mart hasarı büyürken, 5 haftada 49,5 milyar dolar satıldı. Tüm güven endeksleri dipte olurken, tablonun faturası yine halkı kesilecek.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir