Mahfi Eğilmez: Dış ticaretin durumu

Türkiye Dış Ticaret Dengesi ve Önemi

Mahfi Eğilmez

Türkiye, dış ticaret hesaplamalarında ihracat fob (taşıma aracına teslim edilene kadarki giderler dâhil) olarak, ithalat ise cif (maliyet + sigorta ve taşıma dâhil) olarak alınmaktadır. Ülkemiz dış ticaret açığı veren bir ülke konumundadır. Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki gelişim aşağıdaki grafikte gösterilmektedir:

Grafik incelendiğinde, Türkiye’nin sürekli dış ticaret açığı verdiği ve bu açığın 2016 – 2021 döneminde daraldığı ancak sonrasında tekrar arttığı görülmektedir. 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucunda, ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde daralma yaşandığı belirlenmektedir.

Dış ticaret hadlerine bakıldığında ise, Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin aleyhimize çalıştığı görülmektedir. Yani, ihracat birim değerleri ithalata birim değerlerinin altında kalmaktadır. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için birim değer endekslerine ve miktar endekslerine birlikte bakmak önemlidir. Miktar endeksi, fiyat sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir.

Aşağıdaki tablo, Türkiye’nin birim değer endeksleri ve miktar endekslerindeki değişimi göstermektedir:

İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artmıştır. Bu süreçte daha fazla mal satılmıştır. İthalat miktar endeksi ise aynı dönemde yüzde 21,9 oranında artmıştır. İthalat birim değer endeksindeki artış ise yüzde 6,4 olmuştur.

Sonuç olarak, Türkiye son 13 yılda yurt dışına daha fazla mal satmış ancak birim fiyatlarında pek bir değişiklik olmamıştır. Diğer yandan, yurt dışından daha fazla mal almış ve bu malların birim fiyatları hızlı bir şekilde artmıştır. Bu durumun temel nedenleri arasında ihraç mallarının teknoloji içeriğinin düşük olması ve düşük marka değerine sahip olmaları ile ithal edilen malların yüksek teknoloji içeriğine ve marka değerine sahip olmaları bulunmaktadır.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır

Related Posts

New York Times yazdı: BYD’nin Manisa yatırımı Avrupa’yı tedirgin etti

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’de üretime başlayacak olması, New York Times’a göre Avrupa otomobil pazarında ciddi yankı uyandırdı. ABD’nin önemli gazetelerinden NYT analizinde, Çinli markaların esnek üretim kabiliyetleri ve hızlı …

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, VİMER’i ziyaret etti

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl 20’ncisi düzenlenen “Küresel En İyi Performans Gösterenler Ödülleri”nin bölgesel finalinde, “En İyi Kamu Hizmeti” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülen Vergi İletişim Merkezine (VİMER) ziyarette bulundu.

Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararında

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini beklendiği gibi sabit bırakması ve faiz indirimleri için acele etmeyeceğinin sinyalini vermesinin ardından karışık bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararına çevrildi.

Çin’in BYD’si itiraf etti: Çok ileri gittik

Bir zamanlar agresif fiyatlandırma ile elektrikli otomobil üreticileri arasında bir savaş başlatan Çinli otomobil üreticisi BYD artık stratejinin aşırı ve potansiyel olarak zararlı olduğunu kabul ediyor. Çin’deki elektrikli otomobillerin Avrupa’daki …

ABD Vietnam’a Çin teknolojisinden vazgeçmesi için baskı yapıyor

Bugün Vietnam, genellikle Çin’de üretilen bileşenleri kullanan Apple ve Samsung gibi büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Meta ve Google ayrıca VR kulaklıklar ve akıllı telefonlar gibi ürünleri Vietnam’dan ithal ediyor. Donald Trump …

Orta Doğu’da savaş sonrası gram altın için yeni tahmin!

Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında yaşanan çatışmalarda dördüncü güne girildi. Bölgeden hala saldırı ve can kaybı haberleri gelmeye devam ediyor. Bu gelişmelerin etkisiyle birlikte cuma günü altın fiyatlarında sert hareketler dikkat çekti. Gram altın fiyatı rekor seviyeleri test etti. Peki savaş sonrası altında beklentiler neler? Gram altın için yeni hedef ne? İşte detaylar…