Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın şimdiki haliyle uzatılmasına sıcak bakılmadığı belirtildi.
‘NET BİR YANIT ALAMADIK’
ABD ile Ukrayna’nın anlaşmayı otomatik uzatmadan yana olduğu öne sürülen açıklamada “ABD, Ukrayna ve BM, tahıl anlaşmasının 18 Mart’ta uzatılmasını istemelerine rağmen mutabakat uyarınca üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmiyor. Tam tersine Rusya’nın tahılıyla suni gübresinin dünya piyasalarına çıkışını sabote ediyor. Pratikte tek taraflı çalıştırılan anlaşmanın bu haliyle bizim tarafımızdan otomatik uzatılması beklenmemeli. Tahıl anlaşmasında arabulucu rolündeki Türkiye ile BM’nin Batı’dan Rus tarım ürünleri için güvence talep ettiklerini biliyoruz. Ancak şu ana kadar Rusya’nın çıkarlarını gözeten tatmin edici net yanıt alınmış değil. Tahıl koridoru anlaşmasının özellikle fakir ülkelerin yararına bundan sonra da çalışabilmesi için Batı’nın gıda üzerinden oynadığı oyunlara son vermesi gerek” dendi.
18 MART’TA SÜRESİ DOLACAK
Geçen yıl 22 Temmuz tarihinde Türkiye ile BM girişimiyle İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması iki dört aylık süre halinde uygulanmıştı. 18 Mart’ta yeniden uzatılması istenen anlaşmayla ilgili görüşmeler sürüyor. Ukrayna tarafı anlaşmanın 4 aylık dönemler şeklinde değil bir yıllığına uzatılmasını istiyor.
Temmuz 2022’den bu yana yürürlükte olan tahıl koridoru anlaşmasının 18 Mart’ta uzatılması gerekiyor.