Şehir peyzajlarına bakanlık standardı geliyor

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca başlatılan ‘Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi’ni bakanlığa bağlı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü hazırlıyor.

Proje kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel bitki örtüleri inceleniyor. İklim ve ekolojik özelliklere göre illerin bitki varlığı kayıt altına alınıyor. Projenin ilk etabında, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere yönelik bitki rehberi hazırlandı.

Projeyle ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Çok detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini hazırlıyoruz. Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirilmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız” dedi.

ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün de projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

*Ağaçlandırma yaparken hem kırsal alanlarda ciddi ağaçlandırmalar yapıyoruz. Ama bir yandan da şehirlerimizde önemli peyzaj uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Yapılan bu peyzaj uygulamalarının sürdürülebilirliğini sağlamak bu ekilen, dikilen bitkilerin uzun ömürlü olmasını sağlamak ve aynı zamanda iklim uyumlu, kurakçıl, az su tüketen ve dayanıklı bitkiler olmasını arzuluyoruz.

*Şu anda Türkiye’nin çölleşmeden en çok etkilenen iki bölgesi olan İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini kapsayan 22 ilimizde çalışmaları tamamladık. 2025 yılında bütün illerimizde tamamlayacağız. Kullanılan bitkilerin kalıcılığını sağlamak için o bölgeye özel, şehrin kimliğini yansıtan, dolayısıyla kullanım ve su tüketim imkanları açısından kalıcılığını sağlayacak bitkilerin neler olabileceğini belirleme düşüncesinden yola çıkarak bu bitki rehberini hazırlamaya başladık.

*Rehber sayesinde artık bir yerde siz bir kent peyzajı, şehir peyzajı yapmak istediğinizde dışarıdan o bölgeye uyum sağlamayan bitkiler seçmiyorsunuz. O yörenin iklimine uygun kalıcı bitkileri seçiyorsunuz.

*Hazırladığımız rehberin sonundaki kare kodu okutunca o bölgede kullanacağınız bütün bitkilerin listeleri veriliyor. Onları kullandığınız zaman da arzu ettiğimiz hem toprağın korunmasını hem de şehir bitkileriyle nitelikli bir peyzaj gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Okullarımıza yüksek hızlı internet hizmetini sunacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde konuşma yapıyor.

Anket sonucu ortaya koydu: Gençler değişimde kararlı!

ORC Araştırma’nın genç katılımcılar ile gerçekleştirdiği anketinde, “Bu pazar genel seçim olsa, hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu soruldu. Buna göre CHP yüzde 30,5 ile birinci parti çıktı. CHP’ye en yakın parti olan AKP’nin ise oyu yüzde 21,2 oldu.

Mahkemeden Trump’ı sevindirecek karar

ABD’de Temyiz Mahkemesi, California eyaletine bağlı Los Angeles kentine konuşlandırılan Ulusal Muhafız birliklerinin ABD Başkanı Donald Trump’ın kontrolünde kalması kararı aldı.

5 hayvanları koruma derneğinden 10 kişi tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı: Sokak hayvanları için toplanan yardımları kendi uhdelerine geçirerek mal edindikleri belirlenen 5 farklı dernekten 10 şüphelinin çıkarıldıkları Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanmasına karar verilmiştir.

Suriye’ye hastane işletme desteği

Türkiye ile Suriye arasında sağlık alanında tarihi bir adım atıldı. Sağlık Bakanlığı ile Suriye Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan yeni protokol kapsamında, Şam Kalp Hastanesi ve Halep Onkoloji Hastanesi’nin işletmesi Türkiye’nin desteğiyle yürütülecek.

Ruhsat yetkileri iptal edildi: Belediyeler artık yurt açamayacak!

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasayla birlikte, belediyelerin öğrenci yurtlarına ruhsat verme yetkisi kaldırıldı ve bakanlığın iznine tabi hale getirildi.