Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Türkiye’de turizm sezonunun 2025 yılıyla birlikte başlamasıyla, sektörde çalışanların durumu ön plana çıkmaya başladı. Oteller, tatil köyleri, restoranlar ve eğlence tesisleri, Türkiye’nin en fazla iş gücü talep eden sektörleri arasında yer alıyor. Burada düşük ücretler ve yoğun çalışma saatleri gibi kronik sorunlar hakim. Dev-Turizmİş Başkanı Özdemir, sektörde 10 ülkeden ucuz iş gücü kullanıldığını ve işçiler için daha insani çalışma koşulları talep etti. Ancak işverenler, sektörün haksız yere eleştirildiğini savunuyor.

Turizmde yeni sezonun beklentileri yüksek. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre, 2025’te sektör Türkiye ekonomisine yaklaşık 5.2 trilyon lira katkı sağlayacak ve 3.3 milyon kişiye istihdam sağlayacak. Hükümet de bu yılki turizm gelir hedefini 64 milyar dolar olarak açıkladı. Ancak bu büyüme çalışanlara nasıl yansıyacak, bu konuda sektör temsilcileri ve sendikalar arasında ciddi bir tartışma başlattı.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Turgay Özdemir’e göre, milyonlarca turizm çalışanı düşük maaşlarla çalıştırılıyor, aşırı mesailere zorlanıyor ve temel ihtiyaçlara erişemiyor. Özdemir, çalışanların günde 8 saatten fazla çalıştırıldığını ve haklarını alabilmek için yıllarca hukuk mücadelesi vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Sendikalı işçilerin de sürekli dışlandığını vurguluyor.

HAKSIZ ELEŞTİRİ

Özdemir, işverenlerin “Kalifiye eleman bulamıyoruz” şeklindeki şikayetlerine karşılık, “Ucuz ve vasıfsız iş gücü ithal ediliyor. Oteller milyonlarca lira kâr elde ederken, çalışanlar dahi bu otellerde tatil yapamıyor.” diyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise sektörde çalışanlara diğer sektörlere göre daha iyi koşullar sunulduğunu savunuyor. İşler, sektörde yaşanan ekonomik zorluklara dikkat çekerek personel giderleri, enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın sektörün kârlılığını düşürdüğünü belirtiyor.

“Dövizle gelir elde etmemize rağmen, artan giderler nedeniyle karımız azalıyor. Kredi faizleri çok yüksek. Bu durumda yatırım yapmak veya mevcut borçları ödemekte zorlanıyoruz.”

Related Posts

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

Otomotiv devi ödeme yapamaz hale geldi: Kapı kapı gezip gün istedi

Nissan yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedarikçilerin yüksek miktarlı ödemelerini ertelemeyi öneriyor.

ABD’ye 132,9 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohum ihraç edildi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) üyeleri, yılın ilk 5 ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) 132,9 milyon dolarlık hububat ihracatı gerçekleştirdi.

Donun vurduğu 1.925 tarla satışa çıkarıldı

Zirai don felaketinin faturası ağırlaşıyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 34 ilde yaşanan felaketinin ardından çiftçilerin borçlarının arttığını vurguladı.

Hangi hisseler kazandırdı, hangileri kayıp yazdı? BIST 100’de haftalık performans

Borsa İstanbul’da 24–27 Haziran haftasında yatırımcısını memnun eden ve en çok kaybettiren hisseler belli oldu. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,19 değer artışıyla tamamlarken, bazı hisseler öne çıktı; bazıları ise dikkat çeken düşüşler yaşadı. BIST …

Trump yeni Fed Başkanı için şartını açıkladı: Powell’ı yine hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis’te düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kanada ile ticaret müzakerelerini neden sonlandırdığı ve hangi oranda tarife belirlemeyi planlandığı sorulan Trump, şöyle konuştu: “Ekonomik …