Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Hizbullah ile Lübnan hükümeti arasında silah krizi

Lübnan’da Hizbullah’ın ağır ve orta menzilli silahlarını bırakıp sadece hafif silahlarını elinde tutması önerisi ülkede tartışmaları alevlendirdi. Öneriye karşı çıkan siyasi partiler, böyle bir adımın devletin egemenliğine ve halkın güvenliğine ciddi …

Ekrem İmamoğlu’na ‘diploma’ davası: Hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu

Son dakika haberi… Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun “lisans diplomasının sahte olduğu” suçlamalarına ilişkin 8 yıl 9 aya kadar hapis talebiyle hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu.

Dünyanın yeni bir şehri daha oldu! 3.500 yıl sonra bulundu

Peru’da yıllarca süren çalışmalar sonucunda 3 bin 500 yıllık şehir gün yüzüne çıktı.

Gazeteci ve Yazar Nihat Genç son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci ve yazar Nihat Genç, akciğer kanseri tedavisi gördüğü Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 69 yaşında hayatını kaybetti. Genç için Ankara Kocatepe Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine siyaset, sanat ve edebiyat dünyasından birçok isim katıldı. Cenaze namazının ardından Genç, Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Şam’dan Tel Aviv’e yeni teklif: ‘1974‘e dönelim’

İsrail ile Suriye arasındaki çatışmasızlık görüşmeleri ABD’nin arabuluculuğunda devam ederken Şam’dan Tel Aviv’e “1974 anlaşmasına dönmeye hazırız” önerisi gitti.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Orman yangınlarında 10 tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya, son bir haftada 12 ilde meydana gelen yangınlarla ilgili şu ana kadar 44 şüphelinin gözaltına alındığını; bunlardan 10’unun tutuklandığını 6’sının da adli kontrolle serbest bırakıldığını duyurdu.