Yapay zeka, ilaca dirençli enfeksiyonları tespit etmek için kullanılıyor

Güncel Sağlık Haberleri

Son yıllarda küresel sağlık problemleri arasında önemli bir yer tutan ilaca dirençli enfeksiyonlar, yapay zeka teknolojisi ile çözüme kavuşuyor.

ABD’deki Tulane Üniversitesi’nden bilim insanları, Mycobacterium tuberculosis ve Staphylococcus aureus gibi bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç geliştiren genetik mutasyonları tespit etmek için yeni bir yapay zeka tabanlı yöntem geliştirdi.

Bu devrim niteliğindeki teknik, Nature Communications dergisinde yayınlandı ve ilaca dirençli enfeksiyonların tedavisinde büyük umut vaat ediyor.

İlaçlara dirençli enfeksiyonlar, tedavi süreçlerinin zorluğu ve yüksek ölüm oranlarından dolayı dünya genelinde ciddi bir sorun haline gelmeye devam ediyor.

YENİLİKÇİ GRUP İLİŞKİLENDİRME MODELİ (GAM)

Bilim insanları, geliştirdikleri yeni yöntemde makine öğrenimi tabanlı bir Grup İlişkilendirme Modeli (GAM) kullanıyorlar.

GAM’ın amacı, ilaca dirençli genetik mutasyonları doğru bir şekilde belirlemek. GAM, mevcut bilgilere bağımlı olmayan bir yapıya sahip olduğu için diğer yöntemlerden daha esnek bir yapıya sahiptir.

Araştırmacılar, GAM modelini binlerce Mycobacterium tuberculosis suşu ve binlerce Staphylococcus aureus suşu üzerinde test ederek, dirençle ilişkili temel mutasyonları başarıyla tanımladılar.

Yapılan karşılaştırmalı analizler gösteriyor ki, GAM modeli Dünya Sağlık Örgütü’nün direnç veri tabanının doğruluk oranına eşit hatta bazı durumlarda bu oranı aşmaktadır.

Özellikle yanlış pozitif sonuçların sayısında önemli bir düşüş sağlandı. Yanlış pozitif sonuçlar, dirençli olmayan bakterilerin yanlışlıkla dirençli olarak tanımlanmasına ve gereksiz tedavilere sebep olabilmektedir.

Çalışmanın lider yazarı Julian Saliba, geliştirilen yöntemin doğru mutasyonları tespit ederek yanlış teşhis ve tedavi değişikliklerini engellediğini belirtti.

Bu yenilikçi yapay zeka tabanlı yaklaşım, ilaca dirençli enfeksiyonların önlenmesinde büyük bir adım olabilir.

Related Posts

Sürdürülebilir gıda üretimi ile Avrupalı ve Türk Bilim insanları Afrika’da açlıkla mücadele ediyor

Sürdürülebilir gıda üretimi ile Avrupalı ve Türk Bilim insanları Afrika’da açlıkla mücadele ediyor

Yapay zekada gizli profillemeye dikkat: Güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Yapay zekada gizli profillemeye dikkat: Güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Satın aldığı araba yeni evine kendi kendine geldi

Son dönemde düşen satışlarla mücadele eden Tesla, bu kez adını dünyanın ilk otonom araç teslimatı ile duyurdu. İnternet üzerinden verilen Tesla araç siparişi, 30 dakikalık mesafeyi kendi kendine kat ederek yeni evine ulaştı.

Chopard, 20. yılını 20 adet ürettiği özel saatiyle kutluyor

Üst düzey saatçilik dünyasında kalite belgeleri, müşterilere saatlerinin mükemmelliği konusunda güvence verir. Kronometrik hassasiyette COSC başta olmak üzere, Master Chronometer ve Cenevre Mührü gibi birçok önemli sertifika bulunmaktadır. Ancak …

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

Apple, iOS 26 Beta 2’yi yayınladı

Apple, WWDC 2025’te tanıttığı yeni nesil kullanıcı arayüzü Liquid Glass ile iPhone ve iPad’lerde radikal bir görsel dönüşüm başlattı. Camın ışık kırma özelliklerinden esinlenen yarı saydam tasarım, işletim sistemine modern bir görünüm kazandırsa da, ilk beta sürümünde kullanıcılardan karışık tepkiler aldı. Ancak Apple, bu eleştirilere hızlı bir yanıt vererek pazartesi günü yayınlanan iOS 26 Beta 2 güncellemesiyle ilk düzeltmeleri hayata geçirdi.